Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Treball dels estàndars que hauran de complir els peladors certificats

Es reuneix per segona vegada la taula d’experts del projecte SUROCAT per treballar plegats l’esborrany dels estàndards que s’hauran de complir per obtenir el carnet europeu de pelador o peladora de suro. El document, que avaluarà les habilitats dels candidats tant per la pela manual amb destral com per la pela mecanitzada, fa referència a qüestions tan diverses com el manteniment diari de l’eina, l’avaluació de riscos, la preparació de la zona de treball o com operar de forma segura i eficient. Cadascun d’aquests àmbits inclou diversos paràmetres considerats indispensables per l’assoliment de les competències així com una relació de possibles errors a tenir en compte en el moment de l’examen.

Una vintena de professionals de la lleva i representants d’institucions forestals i sureres i centres de recerca i formació han participat a la reunió, que ha tingut lloc a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners.

El projecte

SUROCAT és un projecte del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) amb la participació de l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners, el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) i de la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) i compta amb el suport del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya i dels Fons Europeus pel Desenvolupament Agrícola (FEADER). Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

La seva missió és la creació d’una certificació oficial de pelador de suro inspirada en el carnet europeu de motoserrista per posar en valor l’ofici, professionalitzar-lo, assegurar el relleu generacional i augmentar-ne la productivitat per mitjà de la inclusió de factors com la gestió del bosc o la mecanització de la lleva.

caCatalan