Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

El nou projecte tractor del vi al PERTE Agroalimentari inclou un projecte primari de recerca sobre el suro i els processos de producció dels taps de suro

Resolució provisional favorable al projecte tractor del vi al PERTE Agroalimentari que preveu una inversió estimada de 16 milions d’euros entre onze projectes primaris, entre els quals destaca la “Investigació sobre el suro i els processos de producció dels taps de suro amb la finalitat de la seva optimització com a eina enològica”.

Aquest projecte primari té com a objectiu l’estudi del suro des d’una perspectiva interdisciplinar i integral, per respondre a les necessitats actuals del sector surer i vitivinícola. Aquest objectiu implica la realització d’investigacions bàsiques i aplicables amb la finalitat de generar coneixement sobre el suro, que permeti aplicar millores i/o solucions intel·ligents i respectuoses amb el suro (o, conservant les característiques i propietats naturals del material) i, amb el medi ambient. Al llarg dels anys, les solucions als reptes que han anat sorgint han estat primer de caràcter químic i, ara, de caràcter físic. El futur aposta per les solucions biològiques que impliquen tenir una visió global del suro des de l’arbre fins al tap.

Els resultats i l’experiència obtinguda en projectes anteriors convé fer el pas d’una investigació bàsica no orientada a una de més dirigida. Per aquest motiu, aquest projecte té un enfocament multidisciplinari i compta amb la col·laboració de diferents centres de recerca que aportaran visions completament diferents, però complementàries, en els àmbits de genòmica, metabolòmica i estructura i propietats mecàniques i/o reològiques del suro.

El projecte i el consorci

El projecte tractor del vi ha estat adjudicat entre les línies dajuda del PERTE Agroalimentari en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons Next Generation.

Ho ha impulsat un consorci coordinat per la Federació Espanyola del Vi (FEV), Insomnia Accelerator i la consultora Deloitte i compta amb 19 empreses pertanyents a 15 grups empresarials diferents, entre les quals destaquen les indústries sureres Francisco Oller (Grup Oller) i J. Vigas.. La Fundació Institut Català del Suro és un dels centres de recerca que participen al projecte.

La resta del consorci el formen Grup Raventós Codorniu, Osborne, Família Torres, González Byass, Cellers Familiars Matarromera, Martín Códax, Cellers Riojanas, Terras Gauda, Valtravieso, Cellers Comenge, Grans Vins i Vinyers, Vinya Costeira i Izertis.

caCatalan