Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

L’ICSURO estudiarà la capacitat descontaminant d’aigües mitjançant els taps de suro reciclats

La Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) és un dels 17 socis dels 8 països mediterranis del projecte SURENEXUS coordinat per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC finançat en el marc de la convocatòria PRIMA, “Aprofitament del coneixement sobre la gestió del Nexus de l’aigua-energia. -Recursos alimentaris-ecosistemes a la regió mediterrània: dels conceptes a les solucions pràctiques”. L’enfocament de NEXUS és produir aliments saludables i suficients amb menys recursos (aigua, sòl, energia i nutrients) mitjançant l’agricultura regenerativa i de precisió que inclou pràctiques de permacultura i amb un impacte mínim sobre el medi ambient. Tanmateix, el desenvolupament sostenible local/regional hauria d’anar combinat amb la conservació de la biodiversitat i la mitigació de la degradació del sòl. El projecte estableix quatre pilots de solucions innovadores,  prometedores a petita escala i, avalua la seva productivitat i valor per a la comunitat local, impulsant l’acceptació de la tecnologia i el canvi de mentalitat. Els pilots es troben en els diferents paisos participants i son els següents:  pilot a la vinya i celler (Catalunya, Espanya); pilot de turisme sostenible (Tinoa, Grècia); pilot d’agricultura de precisió digital Citrus (Kenitra, Marroc) i pilot Agrovoltaic que combina l’energia renovable i l’agricultura sostenible (Emek HaMaayanot, Israel).

L’aportació de l’ICSuro

L’ICSuro participa en tots els paquets de treball de SureNexus, compartint la seva experiència en nature based solution (solucions basades en la natura) i pràctiques de bioeconomia realitzades amb suro. ICSuro treballa en el pilot de vinya i celler, ja que aquest aposta per un aiguamoll construït com a sistema de tractament d’aigües terciari, on el suro actua com a material filtrant i descontaminant. En aquest sentit i, en el marc del projecte LIFE ECORKWASTE, es va utilitzar el suro com a substrat d’aiguamolls per al tractament d’aigües derivades de l’elaboració de vi, aprofitant-ne les propietats com a adsorbent. D’acord amb els resultats obtinguts , es va comprovar que el suro és un bon adsorbent tant de metalls pesants com de pesticides, esdevenint una bona alternativa com a substrat d’aiguamolls. Tot i que el material es presentés com un bon substrat, van quedar pendents alguns aspectes a millorar que ICSURO investigarà en el llarg del projecte SURENEXUS.

A més a més, l’ICSURO realitzarà un estudi sobre l’ús dels taps de  suro reciclats com a mulching. El mulching protegeix la terra i li torna nutrients a mesura que es descompon. La base d’aquesta tècnica se centra a crear un microclima al voltant de la planta que es controla total o parcialment per protegir el cultiu de condicions adverses.

Les investigacions de la fundació ICSURO formaran part del pilot del SURENEXUS de Catalunya i estan totalment alineades dins dels objectius NEXUS.

caCatalan