Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Impuls a la compra de proximitat de matèria primera per a la millora de la competivitat del sector surer català

Finançat per:
Ajuts a les iniciatives de reforç de la competitivitat. ACCIÓ. Generalitat de Catalunya. (2014-2015)

El principal punt dèbil del clúster català del suro és la recessió en l’extracció del suro autòcton. Tot i que les especials condicions climàtiques a Catalunya i el tipus de sureda local determinen un dels suros de més qualitat per a la fabricació de taps, Catalunya produeix menys del 2% del suro mundial, i té un potencial de generació de matèria primera molt superior a l’actual explotació. Per contra, Catalunya transforma més del 10% dels taps per a vins tranquils a nivell mundial (sent la segona regió mundial, per darrera de Portugal, en l’elaboració d’aquests tipus de taps), i al voltant del 60% dels taps per a vins escumosos (sent líder a nivell mundial), proveint-se de suro procedent d’Extremadura, Andalusia o Portugal.

La finalitat del projecte ‘Impuls a la compra de proximitat de matèria primera per a la millora de la competitivitat del sector surer català’ és definir les característiques fisicoquímiques dels taps de suro elaborats a partir de suro autòcton i avaluar el seu potencial tècnic. El projecte propiciarà les relacions entre proveïdors de suro català i fabricants que fins ara només utilitzaven suro de fora de Catalunya permetent així l’entrada d’aquest producte a nous mercats. El treball conjunt entre proveïdors de matèria prima, elaboradors de taps de suro i el centre de recerca, és imprescindible per conèixer les característiques d’aquest material i establir millores en el seu processat per extreure’n tot el seu potencial i valoritzar-lo.

Cal tenir en compte que el suro representa entre un 60 i 70% del cost del producte final i això fa que l’aprovisionament i el preu de la matèria primera siguin factors altament estratègics. Per això, a banda de caracteritzar el suro català i definir i establir les condicions que ha de complir el suro preparat per tal de ser apte per a la indústries productores de taps, entre altres objectius, el projecte buscar augmentar la competitivitat de les empreses proveint-se de suro local (km 0), la qual cosa contribueix a la petjada de carboni i a transmetre la imatge de sostenibilitat.

caCatalan