Engega el projecte SUR3D per desenvolupar un material biodegradable amb taps de suro reciclats

INNOVI, el Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV), el centre tecnològic Eurecat, OIMO Bioplastics i la Fundació Institut Català del Suro (ICSURO) han posat en marxa el projecte SUR3D que permetrà desenvolupar un material biodegradable amb taps de suro reciclats per a impressió 3D.

Es tracta d’un projecte aprovat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) a la darrera convocatòria d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del mes de juliol. La iniciativa es va aprovar definitivament el 23 de novembre.

El projecte compta amb un pressupost de 173.458 euros i es desenvoluparà fins a l’abril del 2023. La subvenció atorgada pel MINCOTUR ascendeix a 125.266 euros.

El principal objectiu d’aquest treball col·laboratiu és fer servir taps de suro per obtenir un nou compòsit amb un polímer biodegradable apte per a la fabricació additiva amb tecnologies d’extrusió.

D’aquesta manera es pretén promoure el reciclatge dels taps de suro en el marc d’estratègies d’economia circular. Amb la generació d’aquest nou material també es busca potenciar la substitució de productes plàstics d’origen fòssil a favor de bioplàstics d’origen renovable.

El projecte SUR3D obre la possibilitat d’introduir taps de suro usats al mercat com un material nou amb valor afegit. Per tant, el projecte contribuirà a reduir la pròpia petjada de carboni del sector surer i vitivinícola, ja que s’hi ha identificat un residu i es treballa perquè es converteix en un nou producte.

El projecte consistirà a caracteritzar i preparar tant els taps de suro utilitzats com la matriu polimèrica biodegradable perquè tots dos siguin aptes en la fabricació dels nous materials.

Durant el treball es faran proves d’imprimibilitat amb els nous materials resultants amb què també es fabricaran provetes. El projecte pretén establir les bases per al futur desenvolupament de determinades aplicacions, així com la construcció de prototips i demostradors d’eines, objectes, estructures o altres elements per al sector vitivinícola i altres sectors d’alt valor afegit.

Funcions i rols dels participants

El projecte està coordinat per INNOVI, una associació registrada com a Agrupació d’Empreses Innovadores que va ser creada el febrer del 2009 i compta amb 70 organitzacions de la cadena de valor vitivinícola i de sectors auxiliars. INNOVI serà l’encarregada de gestionar la relació entre els diferents socis i supervisar tot el procés, així com fer difusió dels resultats perquè la resta dels agents del sector vitivinícola se’n puguin beneficiar.

El centre tecnològic Eurecat, especialitzat en R+D aplicada i serveis tecnològics a les àrees digital, industrial, biotecnològica i de la sostenibilitat, s’ocuparà de determinar les especificacions dels materials, de desenvolupar el compost per a la fabricació additiva, de determinar la imprimibilitat del nou material i de fabricar les provetes.

OIMO és una startup d’ecodisseny i nous materials la missió dels quals és proporcionar a la indústria les eines que necessita per ser més sostenible. L’empresa té com a propòsit aconseguir reduir 12 milions de tones de plàstic que acabarien a l’oceà cada any. En aquest projecte, OIMO desenvoluparà una nova formulació bioplàstica apta per a impressió 3D amb base de fibres de suro obtinguda a partir de suros recollits postconsum.

L’Institut Català del Suro és una fundació sense ànim de lucre i de caràcter científic que té com a missió la valorització del sector surer. Com a principal centre de recerca que treballa amb la indústria del suro, l’ICSuro serà l’encarregat d’assegurar la qualitat dels diferents materials de suro a utilitzar.

El Clúster de Materials Avançats de Catalunya és un clúster de base tecnològica basat en una estratègia d’innovació i de R+D amb aplicabilitat industrial per a l’obtenció de materials d’alt valor afegit, així com per a la implantació en els processos de fabricació i transformació. El Clúster MAV s’ha responsabilitzat de la creació de sinergies entre els socis que han donat lloc a aquesta proposta. Durant el desenvolupament del projecte, donarà suport a la gestió, coordinació i difusió del projecte.

caCatalan