Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Un nou projecte buscarà tècniques per millorar la productivitat i la resiliència de les suredes davant del canvi climàtic

La Fundació Institut Català del Suro enceta el projecte demostratiu “Difusió de les noves tècniques de gestió de la sureda per a la millora de la seva productivitat i resiliència” per donar continuïtat al coneixement generat amb el projecte Life+ Suber de gestió integrativa per a una millora de l’adaptació de la sureda al canvi climàtic, coordinat pel Consorci Forestal de Catalunya i cofinançat, entre d’altres, pel mateix Institut.

L’objectiu d’aquest projecte demostratiu és transferir aquest coneixement en noves estratègies de gestió forestal que siguin efectives per a les suredes per mitjà de la comparació de les parcel·les permanents de diferents rodals productius, ja siguin de prevenció d’incendis o de restauració de zones degradades.

El projecte es portarà a terme durant els propers dos anys i compta amb el finançament del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

El context

El canvi climàtic constitueix una amenaça seriosa per a la conservació de les suredes, la producció sostenible de suro i la cadena de valor lligada a aquest producte, la qual cosa es pot traduir en una menor vitalitat i productivitat de suro degut a l’estrès hídric, un augment de les plagues o una freqüència més gran dels incendis forestals. És en aquest context que la incorporació de la gestió integral de noves tècniques i mètodes per millorar les capacitats d’adaptació de les suredes esdevé imprescindible.

El projecte demostratiu es troba actualment a la primera fase de selecció dels rodals dels quals es farà el seguiment en base a la feina iniciada pel projecte Life+Suber i d’elaboració del protocol de recollida de dades. La segona fase consistirà en el processament de les dades obtingudes i diagnosi dels rodals, i la tercera i última fase serà de difusió dels resultats obtinguts per mitjà de les noves tècniques forestals innovadores.

 

caCatalan