Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Més volum i preus més ajustats a la campanya de la pela 2020

Els boscos d’alzina surera de Catalunya que es troben en producció donaran aquest 2020 unes 4.000 tones de suro segons preveu el Consorci Forestal de Catalunya. Es tracta d’una xifra lleugerament superior a la de l’any anterior.

El preu del suro llevat, la majoria del qual es destinarà a fer taps, es preveu que sigui més baix que en els darrers anys degut al descens de la demanda del sector vitivinícola arran de la crisi socioeconòmica generada per la covid-19, que durant els darrers mesos ha provocat la caiguda d’un 35% de producció i d’un 50% de les vendes del sector vitivinícola a tota Europa.

Pel que fa al clima, aquest any s’han donat unes bones condicions que afavoreixen la pela. Les pluges d’aquesta primavera combinades amb la humitat facilitaran l’extracció del suro de l’alzina i afavoriran la prolongació de la campanya d’extracció, que ha començat amb retard el mes de juny a l’espera de la calor.

 

Acció per neutralitzar l’eruga peluda del suro

Aquesta primavera es va iniciar una nova campanya de tractaments aeris per part del Departament d’Agricultura de la Generalitat per disminuir la intensitat i l’extensió de la plaga de Lymantria dispar, que afecta críticament el creixement d’alzines i sureres, limita la possibilitat de pelar els suros afectats i redueix la qualitat del suro que se’n podrà extreure a futur.

S’estima que l’any 2019 aquesta eruga va fer baixar un 25% la producció de suro i va provocar més de dos milions d’euros de perjudicis a tota la cadena del suro català i en altres explotacions forestals.

Es preveu que la plaga pot generar pèrdues d’oportunitat de treball per cada any enrederit de pela i que enguany pot tenir una afectació important en relació a la quantitat de suro extret, que possiblement es pal·liarà per la prolongació de la campanya de pela.

caCatalan