Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

La nova Llei del Canvi Climàtic reconeix la importància de la gestió forestal

La nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica aprovada el passat 8 d’abril pel Congrés dels Diputats espanyol posa de relleu la importància dels boscos i d’una gestió forestal sostenible per garantir que aquests continuïn fent la seva funció ambiental i ecosistèmica. És el cas de les suredes, que desenvolupen tasques essencials com la fixació de diòxid de carboni, la creació d’ocupació a les zones rurals, el manteniment dels centenars d’espècies de plantes, mamífers, aus o amfibis i rèptils que hi habiten o la dotació de serveis ambientals com la regulació del cicle hidrològic, la conservació del sòl o la prevenció d’incendis tal i com recull l’estudi “El valor de los servicios ambientales de los alcornocales en Cataluña”.

Compensar la retenció de CO2 ­

El text de la nova llei estableix mecanismes de compensació econòmica als propietaris forestals i silvicultors que, gràcies a les seves activitats agràries i forestals, creen embornals de diòxid de carboni que redueixen l’escalfament del planeta. També esperona l’ús i consum de productes forestals per minimitzar la petjada de carboni de sectors com el de la construcció per avançar així cap a l’eficiència energètica i la descarbonització.

L’aprovació de la nova Llei estatal de Canvi Climàtic ha estat celebrada per entitats forestals de relleu com la Confederación de Organizaciones de Selvicultores de España o el Consorci Forestal de Catalunya. Per COSE, “invertir en gestió forestal sostenible és la millor forma de mantenir els boscos perquè segueixin complint les seves funcions ecosistèmiques i ambientals”. El CFC, per la seva banda, posa de relleu que es reconeix “milers de persones que amb la seva dedicació, constància i il·lusió, treballen per la conservació i millora del seu patrimoni. Aquesta tasca beneficia al conjunt del país, ja que els terrenys forestals de titularitat privada  representen prop del 80% dels nostres espais forestals”.

La nova llei climàtica és també una gran notícia pel sector surer, i el seu producte estrella, el suro, que és natural, reciclable i renovable. Els boscos d’alzina surera tenen una petjada de carboni negativa i són en conseqüència un gran actiu per avançar cap a una economia més baixa en emissions de diòxid de carboni. El reconeixement de la seva tasca és, per tant, un compromís amb el planeta que contribueix a mitigar els efectes d’un repte global de les dimensions del canvi climàtic.

 

caCatalan