Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

La Fundació ICSuro adquireix l’última tecnologia en cromatografia de gasos

El Cork Center Laboratory, el laboratori de la Fundació Institut Català del Suro, té 20 anys d’experiència en l’anàlisi d’aromes en vins mitjançant cromatografia de gasos i s’ha anat actualitzant al mateix temps que els instruments de cromatografia evolucionaven. Si fa 6 anys es va incorporar l’última evolució en espectrometria de gasos, un detector triple quadrupol que va significar un gran avenç per detectar compostos aromàtics en matrius complexes, com el vi negre, a nivells de nanograms de manera sensible, precisa i selectiva, recentment s’ha adquirit l’última revolució en cromatografia de gasos, l’ARROW-GCINTUVO-QQQ.

Els avantatges d’aquest nou equip són la incorporació de les fletxes ARROW amb més adsorbent que les anteriors fibres de SPME, minimitzant el temps d’extracció, i una rampa de cromatografia més ràpida a causa de la tecnologia INTUVO del cromatògraf. Aquest nou equip permet al laboratori realitzar les anàlisis de compostos volàtils de manera molt més ràpida conservant la mateixa sensibilitat, precisió i robustesa i tot optimitzant el temps de les mostres. Disposar de resultats ràpids i reproduïbles en la detecció de compostos aromàtics permetrà als cellers prendre decisions en la mateixa línia de producció, i evitar pèrdues econòmiques a causa d’un control de qualitat de compostos aromàtics insuficient o tardà.

L’aposta per la cromatografia

La cromatografia de gasos és des de sempre un dels serveis més sol·licitats al Cork Center Laboratory, així com una de les seves grans apostes. Al costat de l’espectrometria de masses s’ha convertit en una tècnica essencial de control de qualitat i detecció de defectes aromàtics en vins tranquils i vins escumosos. Al llarg dels anys, els equips de cromatografia han avançat tecnològicament i equips que anteriorment només es podien trobar en universitats o grans centres de recerca, ara s’han convertit en eines molt útils pels cellers per conèixer perfectament la composició aromàtica dels seus vins.

Anna Oliveras, responsable de l’àrea química de la Fundació ICSuro, considera que “la pandèmia ens ha demostrat la importància de la ciència i de les anàlisis ben realitzades. Hem vist que paràmetres com selectivitat o sensibilitat, fins al moment desconeguts per la majoria de la població, es convertien en habituals en les nostres converses “.

20 aniversari del Cork CenterLaboratory

El Cork Center Laboratory, el laboratori de la Fundació ICSuro, fa 20 anys aquest 2021 convertit en una referència per als sectors surer i vitivinícola gràcies a l’experiència adquirida al llarg dels anys i la instrumentació analítica més avançada que posa a l’abast de les cellers.

L’Institut Català del Suro, creat el 1991, va obrir el Cork Center Laboratory el 2001 per unir esforços entre cellers i elaboradors de taps per apostar per la normalització del tapament i buscar estàndards de qualitat que beneficiessin les dues parts. Vint anys després, s’ha convertit en una institució especialitzada en la interacció que hi ha entre el suro i el vi, i el seu principal objectiu és, segons el director de la Fundació Institut Català del Suro, Albert Hereu, “ajudar els cellers a oferir el seu millor vi amb el tapament que més se’ls ajusti”.

caCatalan