Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

El 2023, l’any que quantifica el valor del sector surer català

El 2023 tanca amb una dada de pes pel sector surer català: el seu impacte global és de 884 milions d’euros, destacant que el seu valor ambiental triplica l’econòmic. Són xifres extretes de l’estudi “Valor socioeconòmic i ambiental de la indústria surera catalana” en el marc del projecte “Estudi del potencial de l’economia circular del sector surer” que ha estat liderat per la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) i elaborat per la càtedra MANGO de l’Escola Superior de Comerç Internacional de la Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF) i que ha comptat amb la col·laboració amb l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK).

És una de les fites més destacades de l’any, que permet mesurar el valor econòmic de l’activitat de les empreses catalanes per mitjà de la metodologia del Valor Social Integrat i calcular-ne la petjada de carboni del sector per valoritzar el sector surer, que és l’objectiu i l’èxit de la fundació.

A banda d’aquest estudi, durant el 2023 la fundació ICSuro ha estat treballant per aportar coneixement nou sobre el material suro que pugui ser beneficiós per a les empreses sureres. A nivell forestal, ha estat un any dur arran de la sequera, però s’estan abocant esforços a investigar com gestionar de forma sostenible el bosc per minimitzar els efectes negatius del canvi climàtic alhora que es destinen recursos a incentivar l’ofici de pelador de suro.

Pel president de la Fundació Institut Català del Suro, Joan J. Puig, “enguany hem pogut quantificar el valor socioeconòmic i ecològic del sector surer català, que és extraordinari i demostra que el del suro és un sector imprescindible. Així mateix, les xifres de balanç que ens deixa el 2023 certifiquen la necessitat que existeixi un Institut Català del Suro, que fa una feina transversal i que creix en tots i cadascun dels seus àmbits d’actuació, reforçant l’aposta per la recerca, la prestació de serveis i la comunicació que es fa des de la fundació”.

Controls de qualitat

Del balanç  de l’any, destaquen les 4.055 analítiques de control de qualitat que s’han portat a terme al Cork Center Laboratory, i que han incrementat un 19% en relació a les xifres del 2022.

Recerca i desenvolupament

La bona tendència també es plasma a l’àrea de recerca, desenvolupament i investigació, on s’han tancat cinc grans projectes i actualment s’està treballant en nou projectes més dels àmbits forestal (2), vitivinícola (3) i de les noves aplicacions (4) en col·laboració amb 48 empreses i centres de recerca de 12 països diferents. Pel que fa a les publicacions científiques, l’equip de l’ICSuro ha publicat cinc pòsters i tres articles i està pendent de la publicació de tres articles més aquest 2024.

Formació i comunicació

El 2023 es van formar un total de 511 persones sobre el material suro i les seves propietats des d’una perspectiva enològica o del disseny, impartint formacions presencials i en línia en escoles i centres universitaris d’enologia, sumilleria o disseny. Una vocació que respon al compromís de la fundació per donar a conèixer les possibilitats del suro arreu per tal de garantir-ne l’ús en l’àmbit vitivinícola i facilitar que sorgeixin noves iniciatives amb el material.

En aquest sentit, l’any passat es van rebre 20 consultes d’empreses, emprenedors o estudiants buscant assessorament per desenvolupar productes amb suro, demostrant l’interès creixent que genera aquest material tan versàtil i que és 100% natural i reciclable.

Finalment, pel que fa a les xarxes socials, s’ha crescut en tots els canals.

caCatalan