Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Es publica ‘A Taula! Vins Catalans’ amb una carta de taps de suro

Com classificar els vins, com conservar-los, com crear una carta de vins, com servir-los o les raons per beure i comprar vins catalans són alguns dels capítols pràctics d’“A Taula! Vins Catalans. Manual per a la restauració”, una publicació divulgativa fruit de la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’Associació Vinícola Catalana i la revista Cuina que compta amb el patrocini, entre d’altres, de la Fundació Institut Català del Suro.

Aquesta obra està dirigida als professionals de la restauració perquè els sigui útil i perquè serveixi per apropar-se més i conèixer encara millor els vins que s’elaboren a Catalunya. També perquè esdevingui una eina eficaç, amb consells i recomanacions per a poder oferir un millor servei als seus clients i contribuir, també, a fer difusió dels vins que s’elaboren al nostre país.

La versió en paper del Manual s’ha enviat a dos mil restaurants catalans i també als gremis de restauració de Catalunya. També es pot consultar en línia a la web de Cuina.

Una carta de taps de suro

La publicació inclou una carta de taps de suro que vol ser una guia perquè els professionals de la restauració coneguin bé els tipus de taps de suro que existeixen i quines són les seves característiques.

Tap natural: És un cilindre de suro d’una sola peça. La seva estructura interior emmagatzema l’oxigen que permet que el vi maduri i evolucioni dins l’ampolla. És el tapament ideal per a vins, especialment per vins de llarga guarda.

Tap per a vins escumosos: És un tap de suro natural format per un cos de suro aglomerat i discs de suro natural a l’extrem en contacte amb el vi. S’ha comprovat que els discos de suro contribueixen a l’aportació d’oxigen als Caves, Vins Escumosos i Champagnes, facilitant-ne la seva correcta evolució. El seu major diàmetre i composició li permeten suportar les pressions elevades dins l’ampolla, i al destapar-se pren de manera natural la forma típica de xampinyó.

Tap colmatat: És un tap de suro natural els porus del qual s’omplen amb pols de suro, millorant el seu aspecte visual. És un tap més econòmic que un tap natural i està pensat per a vins de rotació ràpida, que no han de passar més d’un any a l’ampolla.

Tap 1+1. Està format per un cos de suro aglomerat amb discs de suro natural adherits als extrems. S’anomena tap 1+1 per aquests dos discs. S’utilitza habitualment per a vins blancs i és ideal per vins consumits en 2 o 3 anys.

Tap aglomerat. És un tap format per granulat de suro unit amb aglomerants aptes per l’ús alimentari. S’acostumen a utilitzar per a vins de rotació ràpida.

Tap amb càpsula. És un tap de suro que té incorporada una corona o càpsula al seu extrem superior que pot ser de fusta, metall o altres materials. Es fa servir en el cas de begudes que no es consumeixen d’un sol cop, com vins dolços, whisky, brandy o ginebra.

La restauració, un sector clau pel vi català

Aquesta eina forma part de les accions que està duent a terme l’INCAVI per donar més relleu i difusió als vins catalans i, aquesta, especialment dirigida al sector restauració, un sector clau per al vi a Catalunya. De fet, a Catalunya, quatre de cada deu ampolles de vi que es consumeixen són de vins amb DO catalana i només als restaurants es consumeix un 40% dels vins catalans, segons les dades Nielsen 2019. Unes dades que demostren que encara hi ha marge per créixer.

A més, juntament amb l’Associació Vinícola Catalana, com a organitzadora de Cartavi, el certamen que premia les cartes de vins dels restaurants, s’ha cregut molt convenient editar aquest Manual per tal de poder oferir una eina que pot ser molt útil per als restaurants com a principals ambaixadors dels vins que s’elaboren a Catalunya per tal d’oferir un valor afegit al seu servei. D’altra banda, quan les mesures sanitàries ho permetin, està previst presentar de forma presencial aquesta eina juntament amb el Cartavi.

Una publicació que també apareix en un moment clau, davant els moments incerts que està portant la pandèmia de la COVID 19, que, tot i les dificultats que està generant a la major part dels sectors econòmics, està posant de relleu valors com la proximitat i la sostenibilitat. Les darreres dades demostren que hi ha un canvi en el consum per part dels catalans i les catalanes: segons un estudi del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari-UPC-IRTA (CREDA), la crisis sanitària ha fet que els consumidors catalans incrementin un 20% la seva preferència pels productes locals i de proximitat, una oportunitat, per tant, per enfortir el sector agroalimentari de Catalunya.

caCatalan