Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

El suro i el seu potencial en l’educació

La Fundació Institut Català del Suro treballa per ser un referent en la realització de cursos i estudis sobre món del suro, des de la vessant forestal fins a la participació del tap de suro en l’evolució del vi. Considerem que parlar de suro és també parlar de sostenibilitat, economia, química o reciclatge, i que cal fer pedagogia per donar a conèixer aquest material, les seves propietats i el seu potencial.

Amb aquest compromís, des de la Fundació Institut Català del Suro apostem per l’educació com a eina vehicular de la nostra tasca i oferim des dels orígens visites guiades a les nostres instal·lacions per a escoles i instituts, que en els darrers mesos de pandèmia s’han convertit en webinars i activitats virtuals. També rebem habitualment estudiants en pràctiques que tenen interès per formar-se en aquesta matèria.

Com a centre de recerca de qualitat que som, la nostra filosofia és compartir informació i coneixement amb tots aquells estudiants, emprenedors o investigadors que tinguin inquietuds sobre aquest material i donar difusió sobre els seus projectes o iniciatives vinculats amb el sector surer català. En aquest sentit, els darrers mesos hem assessorat l’alumne de la Universitat de Barcelona Enric Farrés pel seu treball de final del Grau en Geografia, titulat:  “Les suredes i l’aprofitament del suro a Catalunya. La indústria surera catalana”. Aquest projecte de recerca, publicat el passat mes de maig del 2020, fa una anàlisi del sector surer a Catalunya i en base a les conclusions proposa diverses accions per incrementar l’aprofitament de les suredes catalanes, entre les quals destaca:

– Integració de nous propietaris forestals a les associacions ja existents de manera que s’augmenti el nombre de finques amb plans de gestió forestal sostenible i certificació FSC o PEFC. Aquests certificats garanteixen als consumidors que estan comprant productes de boscos gestionats sosteniblement, de manera que contribueixen al manteniment de nombrosos ecosistemes, a la diversitat biològica, donen suport econòmic a moltes poblacions rurals i permeten l’existència d’una important indústria de transformació.

– Integrar nous productors i elaboradors al projecte “Taps de finca” i crear nous projectes semblants que facin valer la confluència del suro de proximitat i la vinya emparada per les DO.

– Augmentar els ajuts al despelagrinatge (primera extracció del suro) per aconseguir un increment de les hectàrees posades en producció i sumar noves superfícies.

“Les suredes i l’aprofitament del suro a Catalunya. La indústria surera catalana” també posa de relleu l’esforç de projectes com GO SUBER o GO BIOCORK, que treballen per mecanitzar la pela del suro i augmentar el control biorracional del corc del suro respectivament, i que donen eines per fomentar la conservació dels boscos catalans de surera i el manteniment d’una activitat econòmica rendible que beneficiaria a propietaris forestals, empreses de treballs forestals i rematants.

caCatalan