Punt i final al projecte de “Noves tècniques de gestió de la sureda per a la millora de la seva productivitat i resiliència” amb una jornada de divulgació que va oferir una visió integral de les noves tècniques de gestió de la sureda, mostrant com la investigació i la pràctica poden anar de la mà per afrontar els desafiaments ambientals i econòmics del sector surer.
L’esdeveniment, que va tenir lloc a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, va comptar amb la participació de diversos experts del sector forestal que van presentar els resultats de les seves investigacions i experiències en la gestió de suredes. Aquest és un projecte que compta amb el suport del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya i dels Fons Europeus pel Desenvolupament Agrícola (FEADER). Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.
Presentació del Projecte
Anna Sanitjas, directora general de Boscos i Gestió del Medi, va inaugurar la jornada per posar en valor la feina feta i la seva importància en matèria forestal.
Albert Hereu de la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) va encetar les presentacions una introducció sobre els antecedents i els objectius del projecte. Es va posar de manifest la necessitat de desenvolupar noves tècniques de gestió forestal que augmentin la productivitat i resiliència de les suredes, especialment davant els reptes que planteja el canvi climàtic.
Avaluació Silvodasomètrica i Ecològica
Eduardo Collado del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) va presentar una avaluació silvodasomètrica i ecològica de l’impacte de diferents actuacions forestals en les suredes. L’estudi es va centrar en comparar diferents models de gestió, com l’eliminació total i parcial de l’estrat arbustiu, així com en la millora de la vitalitat, producció i resiliència de les suredes als incendis forestals. Els resultats van mostrar que les actuacions de gestió poden incrementar significativament la vitalitat i la producció de suro, així com reduir la vulnerabilitat estructural dels boscos als incendis de capçades.
Impacte en els Serveis Ecosistèmics
Teresa Cervera del Centre de la Propietat Forestal va abordar l’impacte de la gestió de les suredes en els serveis ecosistèmics. Va destacar la importància de la gestió multifuncional dels boscos, que no només produeixen suro sinó que també proporcionen serveis com la captació de carboni, la regulació hídrica i la conservació de la biodiversitat. Cervera va remarcar la necessitat d’implementar pagaments per serveis ecosistèmics (PES) com a eina per finançar la gestió forestal sostenible i compensar els propietaris per les externalitats positives generades.
Aplicació pràctica des de la perspectiva de la propietat forestal
Roser Mundet del Consorci Forestal de Catalunya va aportar la perspectiva pràctica dels propietaris forestals. Va exposar els reptes actuals, com els elevats costos d’explotació i les dificultats en la mecanització de la pela del suro, així com el descens de la producció de suro taponable degut al corc del suro. Mundet va subratllar la necessitat de recuperar les suredes abandonades, millorar la gestió per prevenir grans incendis forestals, i potenciar la qualitat del producte mitjançant la formació i professionalització dels operaris.