Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Descobrim les propietats del Suro a la Setmana de la Ciència

Sabíeu que la primera cosa que es va observar en un microscopi va ser una làmina de suro? En el marc de la Setmana de la Ciència 2020, la Fundació Institut Català del Suro ha participat en un vídeo educatiu promogut pel Museu del Suro de Palafrugell on els i les membres de l’equip expliquen les propietats del suro descobertes arrel de l’efemèride del reconegut científic britànic.

 

Les propietats del suro

1 – Baixa densitat i lleugeresa.  Les cèl·lules de suro tenen el 90% ocupat per aire.

2 – Impermeabilitat. La suberina i les ceres presents a la paret cel·lular fan que el suro sigui pràcticament impermeable a líquids i gasos. Els porus en forma hexagonal de la seva paret plens d’aire fan que sigui inaccessible a altres compostos.

3 – Baixa transmissió de calor i bon aïllant tèrmic. L’elevat contingut de gas, la mida de les cèl·lules i el baix poder d’adsorció fan que tingui aquesta propietat.

4 – Aïllant acústic i baixa transmissió del so. La baixa densitat i elevada porositat fan que la majoria de les ones del so s’adsorbeixin i es transformin en energia calorífica. El suro és un corrector acústic ja que adsorbeix més del 60% de les ones sonores que incideixen sobre la superfície.

5 – Elevada resistència al moviment o elevat coeficient de fricció. L’efecte ventosa que provoca la superfície de les cèl·lules fan que sigui un propietat molt important a l’hora d’utilitzar el suro com a material de tapament.

6 – Capacitat d’amortiment. Es dona per la deformació per flexió de les parets cel·lulars i és una propietat molt important per algunes aplicacions com els taps o les soles de sabata.

7 – Compressibilitat, flexibilitat i elasticitat. L’alt contingut d’aire de les seves cèl·lules permet que es pugui comprimir fins a quasi la meitat sense perdre flexibilitat, i recuperar la seva forma i volum quan es deixa de pressionar. És l’únic sòlid que si es comprimeix per un costat, no augmenta per l’altre.

8 – Durabilitat, estabilitat i rigidesa. La lignina i els polisacàrids de la seva paret cel·lular li proporcionen rigidesa i el fan resistent al pas del temps.

9 – Higroscòpic. S’hidrata en funció de les condicions ambientals.

10 – 100% natural, reciclable i renovable.  És un material d’origen vegetal que es pot extreure sense ferir l’arbre i es regenera amb el pas dels anys. Permet un equilibri sostenible entre la gestió agroforestal i l’acció de l’home. En la línia de les actuals tendències de materials naturals i de construcció sostenible. És un clar exemple d’economia circular.

 

La Setmana de la Ciència

La Setmana de la Ciència, impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, consisteix en l’organització de desenes d’activitats com jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… destinades a promoure la disseminació científica arreu del territori. Enguany la Setmana de la Ciència té lloc del 14 al 19 de novembre i celebra la seva 25a edició.

caCatalan