Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Objectiu: descarbonitzar el sector del vi l’any 2050

En una carta adreçada a tots els empresaris vitivinícoles i productors de vi, els vint-i-dos CEOs i màxims directius d’International Wineries for Climate Action criden a unir esforços per descarbonitzar el sector del vi i començar a treballar per aconseguir zero emissions netes de carboni l’any 2050.

Alerten que un canvi global és imperatiu per frenar la crisi climàtica, ja que si no es porta a terme poden esdevenir “conseqüències devastadores per a les nostres estimades regions vinícoles i els vins que produïm per a persones de tot el món”.

En el seu comunicat, anuncien que la següent dècada serà decisiva per afrontar els reptes mediambientals actuals i posar la sostenibilitat al centre neuràlgic de totes les operacions per mesurar i reduir l’empremta de carboni dels cellers, transformar tota la cadena de subministrament del vi i crear una xarxa de suport per potenciar les millors pràctiques.

El suro, el millor aliat

És en aquest camí cap a la sostenibilitat que el suro es pot convertir en un gran aliat del sector vitivinícola. No només perquè és un producte 100% natural, reciclable i biodegradable, sinó perquè que compta amb una petjada de carboni negativa; és a dir, que fixa més CO2 del que emet.

S’estima que les suredes fixen anualment fins a 14,7 milions de tones de diòxid de carboni a l’atmosfera i contribueixen activament per tant a reduir els gasos d’efecte hivernacle, la principal causa del canvi climàtic.

A més, el tap de suro és el tancament més sostenible per a les ampolles de vi, és un producte de proximitat i la seva elaboració afavoreix la creació de llocs de treball qualificats en zones rurals així com el manteniment de l’ecosistema d’alzina surera, un dels més biodiversos del món. La proximitat és una característica molt rellevant del sector surer; la major part dels taps de suro del món es produeixen a la península ibèrica i més de la meitat del bosc de sureda del món es troba també a la nostra península.

caCatalan