Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

#COP25: El 84% dels espanyols procura triar productes respectuosos amb el medi ambient

El medi ambient preocupa, cada vegada més, als espanyols, el grau de conscienciació no ha deixat d’augmentar en els últims anys segons dades del CIS.

Aquesta implicació creixent amb la sostenibilitat és també una de les principals conclusions de l’estudi sobre Hàbits dels espanyols en el consum de vins i caves elaborat per Iniciativa CORK, agrupació d’associacions i institucions de el sector de l’suro a Espanya, entre 1.200 espanyols. L’estudi revela que el 84% dels enquestats es preocupa per triar productes respectuosos amb el medi ambient, amb tan sols el 16% que reconeix prestar poca o cap atenció a la sostenibilitat quan consumeix.

L’estudi posa de manifest, a més, l’alt nivell de coneixement dels espanyols respecte als diferents tipus de tancament i el seu impacte ambiental. El 88% dels participants coneix les credencials ambientals positives del tap de suro, al qual destaquen per les seves qualitats de producte natural, ecològic, reciclable i biodegradable.

De fet, el tap de suro és l’únic mètode de tancament mediambientalment sostenible i aliat clau contra el canvi climàtic, tal com han demostrat estudis pioners a Espanya. A part de comptar amb una petjada de carboni negativa (reté més del que emet), contribueix també a la retenció de CO2 de l’atmosfera i genera uns serveis ambientals essencials per al medi ambient.

En la banda oposada se situen els tancaments artificials, que inclouen taps de plàstic, rosca i silicona. El 75% dels espanyols afirma conèixer l’impacte negatiu que aquest tipus de tancaments té sobre el medi ambient. La gran petjada ambiental dels taps artificials es deriva dels agressius sistemes utilitzats en la seva producció, de la contaminació dels combustibles fòssils, així com de l’abusiu consum energètic requerit per a la seva transformació, pràctiques que agreugen el canvi climàtic.

La preferència dels espanyols pel tap de suro, amb el 95% dels consumidors que tria el suro com el millor tancament per a vins i escumosos, es deu en gran mesura a l’origen natural de la matèria. Així, el 74% dels espanyols destaca del tap de suro seva condició de producte natural, seguit d’altres valors positius com qualitat o tradició.

Tot i que el medi ambient va guanyant terreny i posicionant com a factor destacat en el comportament de consumidor, el sistema d’etiquetatge actual dels vins no permet saber si el tap de l’ampolla és de suro o artificial. Davant d’aquesta situació, l’estudi revela que 8 de cada 10 espanyols sol·liciten incloure el tipus de tancament en les etiqueta de l’ampolla per poder prendre una decisió de compra informada.

En relació a les conclusions de l’estudi, Albert Hereu, director de l’ICSURO, comenta: “Els resultats de l’estudi són molt positius, ja que demostren un alt nivell de conscienciació de l’consumidor espanyol. El suro és un producte autòcton de característiques úniques: natural, biodegradable i 100% reciclable, i el tap de suro compta amb una petjada de carboni negativa perquè capta CO2 de l’atmosfera. D’aquesta manera, quan el consumidor tria un vi tapat amb suro està contribuint a preservar el medi ambient i a lluitar contra el canvi climàtic“.

EUA i la Xina: natural és sinònim de ‘premium’

Als EUA, el triomf de l’fenomen premium, centrat en productes gourmet en els quals es valora l’autenticitat, està afavorint també l’oferta ecològica i disparant la preferència per materials naturals com el suro. Així, el 97% dels consumidors americans associa el tap de suro amb vins d’alta qualitat. Mike Veseth, editor de bloc ‘The Wine Economist’ -qualificat com ‘Millor bloc vinícola de l’món’ el 2015 per Gourmand International- declara: “Els consumidors americans demanen productes on l’origen i els elements que el componen, com el tap de suro natural en el cas dels vins, aportin un valor afegit i diferencial“.

Per la seva banda, la Xina, amb 48 milions de xinesos que consumeixen vins importats, registra una tendència similar i “està apostant fort per productes nobles i de qualitat”, indica Dorian Tang, directora Educativa d’ASC Fine Wines, la major importadora de vins per volum a la Xina. El tap de suro és, en conseqüència, el tancament preferit al gegant asiàtic pel seu origen natural i la seva associació amb vins d’alta qualitat, amb el 97% dels consumidors xinesos que considera el suro beneficiós per a la qualitat del vi. L’elecció pel premium i per un producte amb valor afegit ha fet que 95 dels 100 vins més venuts a la Xina el 2016 estaven tancats amb tap de suro natural.

caCatalan