Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Els taps de suro triturats, una solució constructiva a l’alça

Els darrers anys s’ha viscut una tendència global a l’alça a favor de la rehabilitació i les solucions constructives més sostenibles. En aquest context, un material 100% natural com el suro esdevé idoni per contribuir a la construcció d’edificis més ecològics, sostenibles i energèticament eficients. De fet, actualment les solucions constructives amb suro ja són el segon destí per ordre d’importància dins del sector surer.

És en aquest escenari que els taps de suro utilitzats i triturats esdevenen un actiu interessant, no només perquè són un exemple d’economia circular que permet oferir una segona vida per mitjà del reciclatge a un producte natural i renovable que estaria destinat a anar a compostatge, sinó perquè ofereixen prestacions molt apreciades en l’àmbit constructiu. Així per exemple, segons recull l’article Cork as a building material, a review (Knapic, S. et al 2016) gràcies a la seva estabilitat química, física i biològica, el suro és un gran aïllant tèrmic i acústic per a parets exteriors, oferint uns resultats similars als de les escumes de poliuretà, tan freqüentment utilitzades. A més a més, ofereix altres prestacions molt apreciades per arquitectes, enginyers o dissenyadors que treballen amb edificis verds com la resistència al desgast o la garantia de durabilitat.

Segons trobem a la Miniguía Nuevas Aplicaciones del Corcho coordinada per la Fundació Institut Català del Suro en el marc del projecte GO Suber, els terres, les juntes d’expansió, les cambres d’aire i els revestiments externs són els usos més comuns del suro en edificis. En aquest camp, un dels principals productes que s’utilitzen és el suro aglomerat o els panells de suro aglomerat, que s’elaboren per mitjà d’un procés d’aglutinació de granulat de suro a través d’una acció específica de compressió, temperatura i agent aglutinant, creant diferents tipus d’aglomerat.

IMG_2699

Gràcies a l’impacte mediambiental positiu del sector surer, que compta amb una petjada de carboni negativa i reté en conseqüència més diòxid de carboni del que emet, les solucions constructives que incorporen taps de suro triturats permeten emmagatzemar CO2 durant un llarg període de temps i el seu ús és, per tant, un compromís amb una construcció sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

 

FOTO: Imatge cedida a l’ICSuro d’una obra en una casa a Vilamaniscle (Alt Empordà)

caCatalan