Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

El valor global del sector surer, un element diferencial que no aprofiten prou els vins espanyols

Els sectors forestal, industrial i vitivinícola han coincidit en afirmar a la Barcelona Wine Week (BWW) que el suro i el vi són “un tàndem guanyador” i que cal que el sector vitivinícola incorpori el valor global del sector surer com a element diferencial.

És una de les conclusions de la taula rodona “Com incorporar el valor socioeconòmic i ecològic del sector surer al món del vi?” impulsada per la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) i que ha permès un debat de qualitat sobre com el món vitivinícola es pot nodrir del valor global del sector surer, el valor ambiental del qual és cabdal i triplica l’econòmic en termes monetaris.

Entre les principals conclusions de l’activitat destaca que:

  • Cal donar visibilitat al suro com a element diferencial dels vins espanyols i elaborar un relat comú amb el sector del vi perquè ambdós mons es beneficiïn mútuament.
  • El valor afegit del suro és la integració d’ aspectes com el paisatge, la cultura, la prevenció d’incendis o la protecció de la biodiversitat.
  • Els consumidors de vi cada cop reclamen productes més sostenibles; per tant, l’origen natural del suro o la seva petjada de carboni negativa han de ser un factor decisiu més per posar en valor l’ampolla de vi.

Han pres part de l’activitat la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat Anna Sanitjas, el president de la Fundació Institut Català del Suro i de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) Joan J. Puig, la directora de la Organización Interprofesional del Vino de España (OIVE) Susana García i la directora acadèmica de la Càtedra MANGO de Responsabilitat Social Corporativa d’ESCI-UPF Sílvia Ayuso. El debat ha estat moderat pel director de l’ICSuro, Albert Hereu.

Joan J. Puig, president de l’ICSuro i d’AECOEK, considera que “el suro és únic i singular per les seves implicacions ecosistèmiques i per ser un producte de proximitat que dona valor afegit en matèria de sostenibilitat als cellers. Sense oblidar que el sector industrial dignifica el sector primari i vetlla pel seu futur destinant al voltant 70% del valor final del producte a la matèria prima”. En aquest sentit, afegeix que “el sector industrial demana al forestal surer més gestió forestal per tenir arbres més productius i elevar el 30% actual de sureda productiva a Catalunya fins al 60% per tal d’ajudar a tenir cura dels boscos i del paisatge i, de retruc, fer prevenció d’incendis”.

4.900 taps de suro reciclats

La Fundació Institut Català del Suro ha recuperat 4.900 taps per reciclar a la Barcelona Wine Week, un 9% més que l’any anterior. Ambdues entitats són partners de sostenibilitat, i al llarg dels anys ja han aconseguit donar una segona vida a més de 13.500 taps de suro, que s’han utilitzat en projectes d’economia circular aplicats a l’urbanisme municipal per mitjà d’escocells dels arbres o de paviments de parcs infantils.

Per Joan J. Puig, president de la Fundació Institut Català del Suro, “aquesta aliança estratègica amb la fira vitivinícola més important del país ens permet posar en valor el producte excepcional que és el tap de suro i explicar als cellers que no només és la millor eina per ajudar a madurar el seu vi o rebaixar la petjada de carboni de les seves ampolles, sinó que escollir suro és la opció més sostenible fins i tot més enllà del destapament”.

L’acció de reciclatge de taps ha consistit en la col·locació i gestió de 50 urnes de recollida de taps de suro. L’aliança per a l’assoliment de l’objectiu “Zero Waste” s’ha formalitzat entre Céline Pérez, directora de la BWW, Marta Macías, project manager de la fira,  i el president de l’ICSuro, Joan J. Puig.

 

caCatalan