Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Aclariments a l’article “Un estudi demostra que el tap sintètic allibera microplàstics al vi” publicat a la web de la Fundació ICSuro el 30 de juliol

El context

Actualment la Unió Europea a través de l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) ha proposat restringir l’ús intencionat de microplàstics; aquesta decisió ha estat recolzada pel comitè tècnic RAC (Comittee for Risck Assessment) i pel SEAC (Committee for Socio-Economic Analysis) i actualment hi ha una consulta pública oberta fins el dia 1 de setembre. Trobareu tota la informació aquí: https://echa.europa.eu/es/hot-topics/microplastics    Per tant l’ús i presència de microplàstics és un tema d’extrema actualitat i que, més enllà d’interessos mediambientals, existeixen interessos econòmics que qualsevol persona pot imaginar.

La Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) és una organització sense ànim de lucre que té com a missió la promoció del sector surer des del bosc fins al consumidor final, i d’aquesta missió deriva un compromís amb el benestar de les persones i del nostre entorn en un context de desenvolupament econòmic racional i sostenible.

Antecedents

L’article publicat a la nostra web es basa en la informació obtinguda en l’article publicat recentment per part de la revista  Food Chemistry anomenat “Identification of microplastics in white wines capped with polyethylene stoppers using micro-Raman spectroscopy”[1].

Els autors declaren específicament en el propi article que “no tenen coneixement de cap interès financer competitiu o relació personal que pugui haver influït en l’elaboració de l’article”.

Degut a la controvèrsia que ha causat l’article elaborat pels investigadors de la Universitat d’Aveiro  Joana Prata, Ana Paço, Vanessa Reis, Joao Da Costa, António Fernandes, Florinda Costa, Armando Duarte i Teresa Rocha-Santos, aquests han publicat un aclariment al respecte[2] amb data 15 de juliol de 2020. Aquest aclariment es troba disponible a la següent adreça electrònica: https://www.researchgate.net/publication/343021466_Comment_Microplastics_in_white_wines

Esmena a la notícia web de ICSuro

En base a aquest aclariment recentment publicat pels autors, i seguint el nostre compromís amb l’estricta veracitat i rigor de la informació que compartim, hem reeditat el títol i text de l’article per no contribuir a la desinformació i a interpretacions errònies.

Amb aquest aclariment també volem demanar una sincera disculpa a totes aquelles persones i organitzacions que s’hagin pogut veure afectades per la nostra publicació.

 

Albert Hereu
Director de la Fundació Institut Català del Suro
07/08/2020

[1] Prata, C. et. al. (2020).   Identification of microplastics in white wines capped with polyethylene stoppers using micro-Raman spectroscopy. Food Chemistry, 331,  127323. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127323

[2] Prata, Joana & Paço, Ana & Reis, Vanessa & Da Costa, Joao & Fernandes, António & Costa, Florinda & Duarte, Armando & Rocha-Santos, Teresa. (2020). Comment: Microplastics in white wines. Comment on Prata J.C. et al. 2020. Identification of microplastic in white wines capped with polyethylene stoppers using micro-Raman spectroscopy. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127323

caCatalan